Kapcsolat

AUTÓFÓLIÁZÁSAUTÓFÓLIÁZÁS A PREMIUM CAR DESIGN-NÁL
 
A PREMIUM CAR DESIGN évek óta nagy sikerrel alkalmazza a 3M, Skyfol karosszériavédő-, oldalablak sötétítő- és első szélvédő megóvó fóliákat. A matt, karbon és fényes Avery Supreme, Hexis, 3M, Oracal fóliák szintén megtalálhatóak a modellkínálatunkban. Egy fontos tény, mely nem elhanyagolható: akár 5 év gyártói garanciával!Magyarországon is évek óta hódít a matt és szatén autófóliázás, amely valószínűleg még jó pár évig így is marad. Autónk ily módon való „átváltoztatása” kétségtelenül minden esetben nagyon látványosra sikeredik.
A sláger matt fekete, fehér és szürke árnyalatok mellett ma már tényleg csak a képzelet szab határt a színekben. De akár autónk saját gyári fényezését is mattíthatjuk egy speciális fólia segítségével. A PREMIUM CAR DESIGN minden esetben az Avery, Oracal, Hexis és a 3M német gyártó termékeit használja, ha autófóliázásról van szó, melynél a minőséghez 5 év garancia is járul biztosítva a vevőket megbízhatóságáról.
 
 

KAROSSZÉRIA VÉDŐFÓLIÁZÁS

A matt autófóliák mellett egyre nagyobb teret hódít az átlátszó karosszériavédő fólia is, amely egy nagy értékű új autó esetében szinte elengedhetetlen. Nem csak a kőfelverődésektől óvja meg a fényezést ez a speciális fólia, hanem akár a kisebb koccanások okozta fényezési sérüléseket is képes kivédeni speciális szerkezetének köszönhetően. Egyedülálló fényáteresztő képességének köszönhetően nem befolyásolja az autó színét, tehát a fólia későbbi eltávolítása után a karosszéria azon elemének színe, ahol a karosszériavédő fóliát alkalmaztuk, tökéletesen meg fog egyezni azzal a résszel, ahol esetlegesen nem volt telepítve a fólia. A karosszériavédő fóliákat különböző csomagokban kínáljuk, de egyéni kérésre lehetőség van egy-egy különálló elem csomagolására is.
 

Skyfol, 3M védőfólia előnyei:

1. Áttetsző, fényáteresztő

2. Nem színeződik el

3. Megóvja autója fényezését a fizikai és kémiai hatásoktól

4. Minden gépjárműtípushoz egyedi sablon alapján készül

5. Pontosan illeszkedik

6. Vastagabb, mint bármely más alkalmazott védőfólia

7. Nagyobb fizikai hatásokkal is elbír
 
Cégünk minden esetben a Skyfol márkájú fényvédő fóliát telepíti, ha oldalüvegek sötétítéséről van szó. A hővédő fólia védelmet nyújt a napsugárzástól és az autó belterének túlzott felmelegedésétől. Tesztek bizonyítják, hogy a Skyfol fólia nem fakul ki a fény hatására, valamint jelentősen kisebb marad a napon hagyott autó belterének hőmérséklete a fólia telepítése után. A fólia telepítése a vizes eljárásnak köszönhetően kevés időt vesz igénybe és nem hólyagosodik fel. Lehetőség van akár a gyári hővédőüveggel megegyező színű fólia választására is.


Skyfol hő- és fényvédő fólia előnyei:

1. Csökkenti az utastér felmelegedését

2. Véd az UV-sugárzás ellen

3. Nem fakul ki más fóliákkal ellentétben

4. Komfortérzetet biztosít az utasok számára

5. Sportosabb megjelenést ad autója számára
 

Világújdonság a PREMIUM CAR DESIGN-nál! Az első szélvédő megóvása is rendkívül fontos, hiszen egy felpattanó kő akár a szélvédő teljes cseréjéhez is vezethet. Magyarországon először a PREMIUM CAR DESIGN kínál olyan védőfóliát, amely könnyedén telepíthető az első szélvédőre és azt a törlőlapátok sem tudják összekarcolni, ennek alátámasztásaként a Clearplex 1 év granciát vállal fóliájára.

További információk:
KONTAKT- AUTÓFÓLIÁZÁS
 
 
BEVEZETÉS: AZ AUTÓFÓLIÁZÁS ALAPJAI ÉS TÖRTÉNETE
 
 
Az autófóliázás a járművek külső felületének borítása speciális, rugalmas műanyag fóliával, amely védelmet nyújt a festéknek és lehetővé teszi a külső megjelenés személyre szabását. Ez a technika az 1950-es években kezdődött el reklámcélokra, de a 21. századra már széles körben elterjedt az autótulajdonosok körében, akik a stílusos megjelenés mellett a karosszéria védelmét is szem előtt tartják. Az autófóliázás lehetővé teszi a gyors és megfizethető szín- és textúraváltoztatásokat, miközben az eredeti festéket karcoktól és környezeti ártalmaktól óvja.

 
Az Autófóliázás Típusai
 1. Színváltó fóliák: Ezek a fóliák lehetővé teszik az autók színének és textúrájának gyors megváltoztatását. Különböző felületek közül lehet választani, mint például matt, fényes, és szatén, amelyekkel egyedi és figyelemfelkeltő külsőt kölcsönözhetünk járművünknek.


 
 1. Védőfóliák: Átlátszó vagy enyhén színezett fóliák, amelyek elsődleges célja az autófesték védelme a karcoktól, kőfelverődésektől és egyéb környezeti ártalmaktól. Ezek a fóliák gyakran tartalmaznak öngyógyító tulajdonságokat, amelyek apró sérülések esetén regenerálódni képesek.


 
 1. Ablakfóliák: Az ablakfóliák nemcsak az autó esztétikai elemei, hanem funkcionalitásuk miatt is népszerűek. UV-sugárzás elleni védelemmel, hőcsökkentő képességgel rendelkeznek, valamint növelik az utasok magánéletét azáltal, hogy korlátozzák a belátást az autó belsejébe.


 
 
Az autófóliázás folyamata részletesen

Az autófóliázás egy alapos és precíz munkafolyamatot igényel, ami több lépésből áll:
 1. Jármű előkészítése:
 • Tisztítás: A fóliázás előtt az autót alaposan meg kell tisztítani, hogy eltávolítsuk a szennyeződéseket, zsírt és egyéb lerakódásokat. Ez magában foglalhatja a különleges tisztítószerekkel való mosást és a jármű teljes szárítását.
 
 • Javítás: Az esetleges karcolásokat és horpadásokat ki kell javítani, hogy a fólia egyenletes felületre kerülhessen.
 
 1. Fólia méretre vágása:
 • A fólia méretre szabásához pontos méréseket végeznek. A fólia darabjait úgy vágják ki, hogy azok tökéletesen illeszkedjenek az autó különböző részeihez.
 
 1. Fólia felhelyezése:
 • Pozicionálás: A fóliát először a jármű egy adott részére helyezik, majd finomhangolják a pozícióját.
 
 • Simítás: Különleges simító eszközökkel (pl. spatulák) eltávolítják a légbuborékokat és a ráncokat, hogy a fólia simán és egyenletesen illeszkedjen a felülethez.
  
 • Hőkezelés: A fóliát hőfúvóval melegítik, amely segít abban, hogy az anyag jobban alkalmazkodjon a jármű kontúrjaihoz, különösen a mélyedések és ívek esetében.
 1. Utómunkálatok:
 • A fólia széleinek precíz vágása és a felesleges részek eltávolítása következik.
 
 • Végül egy utolsó átvizsgálás történik, hogy ellenőrizzék, nincsenek-e hibák, mint például apró légbuborékok vagy el nem simított részek.
  
Ez a folyamat biztosítja, hogy az autófólia hosszú távon is megőrizze minőségét és esztétikai megjelenését, miközben megfelelő védelmet nyújt a jármű festékének.
 
A fóliázás előnyei:
 
Az autófóliázás előnyei a karosszériavédő fóliával kapcsolatban az alábbiakban foglalhatók össze:
 • Öngyógyuló tulajdonság: A fólia hő hatására képes eltüntetni a kisebb sérüléseket és karcolásokat.
 
 • Kiterjedt védelem: Megóvja a fényezést a felületi karcolásoktól, valamint az autó érzékeny részeit, mint az ajtók éleit és kilincseket.
  
 • Időjárás állóság: Védelem nyújt a kavicsfelverődések és téli útszóró anyagok okozta károsodásokkal szemben.
 
 • Könnyű tisztíthatóság: Víz- és szennyeződéstaszító, lehetőséget ad további kerámia bevonat alkalmazására.
  
 • Esztétikai integritás: Láthatatlan a karosszérián, nem változtatja meg az autó eredeti megjelenését.
 
 • Foltállóság: Ellenáll a különböző szennyeződéseknek, mint olaj, kátrány és madárürülék.
 
 • UV védelem: Megvédi a járművet az UV sugárzástól.
  
 • Garancia: A gyártó garanciát kínál, ha a telepítést hivatalos szakember végzi.
 
Ezek a tulajdonságok teszik a védőfóliát ideális választássá azok számára, akik hatékony és láthatatlan védelmet keresnek autójuk számára.
 
A színfóliák előnyei az autófóliázásban számos aspektust érintenek:
 1. Személyre Szabás: Lehetőséget ad a jármű színének és textúrájának megváltoztatására, lehetővé téve egyéni stílus megjelenítését.
 
 1. Gyors Megújulás: Gyors és egyszerű módszer az autó külső megújítására anélkül, hogy drága és időigényes festésre lenne szükség.
  
 1. Reverzibilitás: A fólia eltávolítható, így az eredeti állapot visszaállítható, ami különösen hasznos lehet leasingelt autók esetén.
 
 1. Védelem: Védi az eredeti festéket a környezeti hatásoktól és kisebb mechanikai sérülésektől.
  
 1. Költséghatékonyság: Olcsóbb alternatíva a teljes újrafestésnél, miközben védi az autó piaci értékét.
 
Az ablakfóliák előnyei több szempontból is jelentősek:
 1. UV-sugárzás elleni védelem: Megakadályozzák a káros UV-sugarak nagy részének behatolását, így védik az utasok bőrét és az autó belső részeinek anyagait a kifakulástól.
 
 1. Hőcsökkentés: Csökkentik a napsugarak okozta hőmérséklet-emelkedést az autóban, ezáltal javítva a kényelmet és csökkentve a légkondicionálóra nehezedő terhelést.
 
 1. Adatvédelem: Megnehezítik a külső szemlélőknek, hogy belássanak az autóba, növelve ezzel az utasok magánéletét.
 
 1. Biztonság: Erősítik az üveg szerkezetét, így az nehezebben törik be, csökkentve a betörési kísérletek sikerességét.
  
 
Karbantartás
 
Az autófólia karbantartása fontos az élettartamának megőrzése érdekében. Íme néhány alapvető tipp a fólia gondozásához:
 1. Gentle Cleaning: Használjon lágy szivacsot vagy mikroszálas törlőkendőt, és kerülje az agresszív tisztítószereket.
 
 1. Kerülje az Erős Vegyszereket: Kerülje a kemény vegyszereket és oldószereket, amelyek károsíthatják a fólia felületét.
 
 1. Rendszeres Tisztítás: Rendszeresen tisztítsa meg a fóliát, hogy elkerülje a por és szennyeződések felhalmozódását.
 
 1. Kerülje a Magas Hőmérsékletet: Parkoljon árnyékos helyen, hogy csökkentse a hő okozta károkat.
 
 1. Szakember Bevonása: Érdemes szakemberhez fordulni a fólia felülvizsgálatához és karbantartásához.
 
Ezek betartásával biztosíthatja, hogy autófóliája hosszú ideig megőrzi szépségét és védelmi funkcióját.
 
 
Az autófóliázás területén a jövőbeli trendek és innovációk több irányban is fejlődnek:
 1. Öngyógyító Fóliák: Ezek a fóliák képesek automatikusan kijavítani a kisebb karcolásokat és sérüléseket, növelve ezzel a fólia élettartamát.
 
 1. Környezetbarát Anyagok: Egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az ökotudatos és fenntartható anyagok, amelyek csökkentik az autófóliázás környezeti lábnyomát.
 
 1. Digitálisan Nyomtatott Fóliák: Testreszabott, egyedi minták és grafikák alkalmazása, amelyek lehetővé teszik a járművek teljesen személyre szabott megjelenítését.
 
 1. Fejlett UV-védelem: Új anyagok és technológiák, amelyek még jobban képesek megóvni a jármű belső részeit és a festéket a nap káros UV-sugárzásától.
 
 1. Smart Fóliák: Innovációk, mint például hőre változó színű fóliák, amelyek hőmérséklet változásával változtatják a jármű színét.
 
Ezek a fejlesztések a fóliázás területén nem csak az autók esztétikai lehetőségeit bővítik, hanem a védelmi funkciókat is tovább finomítják, miközben egyre inkább figyelembe veszik a fenntarthatósági szempontokat.
 
 
Összegzés:
Az autófóliázás lehetővé teszi a járművérték megőrzését, miközben különböző típusú fóliák, mint a színváltó, védő- és ablakfóliák, széles körben szabják személyre az autók megjelenését. Ezek a fóliák nemcsak esztétikai előnyöket biztosítanak, de védelmet is nyújtanak a környezeti ártalmakkal és UV-sugárzással szemben. A precíz fóliázási folyamat és a megfelelő karbantartás hosszú távú minőségmegőrzést garantál. Az öngyógyító és környezetbarát anyagok felhasználása, valamint a digitális mintázatok alkalmazása a jövőbeli trendek között szerepel.
 


REFERENCIÁINK

Autófóliázás GYIK

1. Lehet fóliázni friss fényezésre?

A friss fényezésre közvetlenül nem szabad autófóliát felvinni, még a jobb minőségű típusokból sem. Ennek az oka nem más, minthogy a friss festésből ekkor még párolognak a különféle vegyi anyagok, melyek ellehetetlenítik a fólia megfelelő tapadását, de a kettő reakcióba is léphet egymással, így rengeteg esztétikai probléma jelentkezhet. A fényezés után tehát mindig várjunk legalább 2-3 hetet, vagy még többet a fóliázás előtt. Más a helyzet olyan esetben, ha csak egy alapozott karosszériaelemről van szó, hiszen az a fényezett és lakkozott darabokhoz hasonlóan fóliázható, de ez sem szerencsés megoldás, így érdemes előtte inkább fényeztetni, hogy a végeredmény ugyanolyan összhatással járjon.

2. Milyen mértékű sötétítés kerülhet az ablakokra?

Az autó B oszlopa mögötti üvegeken – tehát az első ülések mögött elhelyezkedő utastér körül – bármilyen sötétítő fólia alkalmazható. Azonban Magyarországon az autók első ablakainak fóliázására vonatkozóan szigorú szabályok vannak. Az előírások szerint az első szélvédő és a vezetőtéri oldalablakok esetében a fényáteresztő képességnek legalább 70%-osnak kell lennie. Ez azt jelenti, hogy a fólia és az üveg együttes fényáteresztő képessége nem lehet kevesebb, mint 70%, amennyiben a járművet két külső tükörrel szerelték fel. A szélvédőre kizárólag a napellenző által takart részre lehet sötétítő csíkot helyezni, és annak fényáteresztő képességének is meg kell felelnie a 70%-os minimumnak​.

Ez a szabályozás azt szolgálja, hogy a vezető és a többi közlekedő számára biztosítva legyen az optimális láthatóság, ezáltal növelve a közlekedésbiztonságot. Az ilyen típusú szabályok betartása különösen fontos, mivel a nem megfelelő fényáteresztő képességű fóliák használata akár balesetveszélyt is okozhat rossz látási viszonyok között.

3. A nagy nyári melegben segít csökkenteni az autó hőmérsékletét az ablakfóliázás?

Jelentős mértékben! Sokan kifejezetten ezért szeretnének ablakfóliát a járműre, hiszen a Skyfol hő- és fényvédő fóliák például nemcsak az UV-sugárzás ellen kínálnak megfelelő védelmet, de az utastér felmelegedését egyaránt jelentős mértékben csökkentik. Ha komfortosabban szeretnénk utazni, esetleg kisgyermek van a családban, akkor a fólia alkalmazása már emiatt is megfontolandó! Fontos tudni, hogy az ablakfóliákat ügyfeleink többféle árnyalatból választhatják ki, személyesen kipróbálva a fóliamintákat, így ők dönthetnek arról, hogy mennyire sötétítsék le az ablakokat, amivel többféle hatás érhető el nemcsak a látvány, hanem az utasok hőérzetének tekintetében is.

4. A sötétítőfóliák nem karcolódnak az ablak mozgatásától?

A rossz minőségű, alacsony árkategóriát képviselő sötétítőfóliák esetében gyakran előfordul, hogy már az ablak első lehúzását követően hajszálkarcok jelennek meg rajta, azonban az általunk alkalmazott sötétítőfóliák olyan kimagasló minőséget kínálnak, hogy speciális védőrétegüknek köszönhetően gyakorlatilag eggyé válnak az üveggel, ezáltal a mozgatástól biztosan nem károsodnak. 10 év garanciát vállalunk rájuk.

5. A szélvédőt és a többi üveget ki kell szerelni ablakfóliázáskor?

A szélvédők és a fix ablakfelületek esetében nincs szükség az üvegfelületek kiszerelésére a fóliázáshoz, hiszen ilyenkor pontosan akkora darabot kell fednünk, amekkora szabad szemmel látható. A többi fóliával ellentétben a sötétítő fóliákat mindig belülről helyezzük fel az adott felületre.

6. Nem zavaró a vezetésben a szélvédőre és az oldalüvegre kerülő autófólia?

Védőfólia esetén

A védőfóliák érdemes telepíteni a szélvédőre is azért, hogy megóvja azt a kavicsfelverődésektől vagy az ablaktörlő lapát karcolásaitól. Torzításmentes, kristálytiszta átláthatóságuknak hála olyan hatást keltenek, mintha ott sem lennének, ami a legfontosabb tulajdonságuk a mechanikai protekció mellett. A szélvédőfóliákról fontos tudni, hogy az autó igénybevételének függvényében 1-2 év után – főként nagyértékű autó esetén – ajánlott cserélni őket.

Üvegfólia esetén

A sötétített fóliák esetében már előfordulhat, hogy kicsit zavarók azok számára, akik korábban még nem vezettek ilyen kiegészítővel felvértezett autót, hiszen főleg sötétedéskor vagy éjszaka szokatlan a fények intenzitásának elmaradása. Mindez természetesen csak megszokás kérdése, de hosszabb távon inkább komfortosabbá teheti a vezetést, pláne abban az esetben, ha érzékenyebb a szemünk az éles fényekre.

7. Minden autómodellen és motorkerékpáron alkalmazható az autófólia?

Minden modellhez rendelkezünk megfelelő minőségű és típusú alapanyaggal, illetve természetesen a felhelyezéshez szükséges szaktudással is. Motorkerékpárok fóliázását azonban nem vállaljuk.

8. Védőfóliázás vagy kerámiázás?

Gyakori kérdés az autóvédelem kapcsán, hogy a védőfóliázást vagy inkább az úgynevezett kerámiázást válasszuk? Fontos tudni ebben a témakörben, hogy a kerámia nem egy védelemre kialakított felület, még a kisebb karcoktól sem tudja megóvni a karosszériát, alkalmazása azért szükséges, hogy az autóról könnyebben leperegjen a víz, a bogarak vagy madárürülékek esetén pedig nem sérül azonnal a fényezés. Ezzel szemben a professzionális védőfólia megóvja a karosszériát a kisebb karcolásoktól, ütésektől, kőfelverődésektől, de még akkor is megállja a helyét, ha például egy másik autó meghúzza a miénket a parkolóban. Ha valaki ragaszkodik hozzá, a védőfólián tudunk kerámiát alkalmazni, hogy ötvözzük a kettő termék előnyeit.

9. Miért van nagy árkülönbség az egyes autófóliák között?

Ennek az oka, hogy mindegyik eltérő tulajdonságokkal és tartóssággal rendelkezik, de a legnagyobb különbséget a dekorfóliák és az autófóliák között találhatjuk, amit sok helyen nem hangsúlyoznak. Előbbiek ugyanis azon túl, hogy alkalmatlanok az autók tartós és látványos borítására, mindemellett extra protekciót sem nyújtanak a karosszériának, ezáltal élettartamuk alig hónapokban mérhető. Értelemszerű, hogy ez az árukon egyaránt megmutatkozik majd, hiszen nem várhatjuk el, hogy egy mérföldekkel jobb tulajdonságokkal, színtartóssággal, UV-védelemmel és sérülés elleni protekcióval ellátott autófóliát – ami akár 10 évig képes megőrizni tulajdonságait – ugyanannyi pénzért kapjunk meg, mint egy egyszerű dekorációs fóliát. Ha hosszútávú megoldást szeretnénk és felső-, illetve luxuskategóriás autómodell van a birtokunkban, a dekorfóliás megoldásokat számításba se vesszük ilyenkor.

Színfólia esetén

Bár a színfóliák kinézetre ugyanúgy néznek ki, mint a dekorfóliák, azonban felhelyezés után egészen másként viselkednek, nem karcolódnak annyira, nem buborékosodnak, nem veszítik el a színüket. Esetünkben ráadásul gondosan ügyelünk arra, hogy minden elem, minden ív tökéletesen fedve legyen, amihez az autót az érintett helyeken egy tapasztalt karosszérialakatos szedi szét, majd rakja össze újra, és gyári minőségű patentekkel dolgozik, ha szükséges a csere.

Védőfólia esetén

Sajnos ma már védőfóliából is vannak rosszabb minőségű darabok, melyek a dekorfóliákhoz hasonlíthatók ezen a téren, így rendkívül vékonyak, évek múltán besárgulhatnak, vetemedhetnek, nem idomulnak az autó elemeihez, túl merevek és így tovább. Az általunk használt védőfóliák azonban prémium minőséget képviselnek, igény szerint alkalmazunk öngyógyuló típusokat is, miközben olyan vastagsággal rendelkeznek, hogy felhelyezéskor nem kell szétszedni az autó karosszériáját, lévén nem szükséges behajtani őket az elemek mögé.

10. Milyen élettartammal rendelkezik egy védő- és színfólia?

Ez nagyban függ attól, hogy tulajdonosa mennyire vigyázott rá, illetve milyen hatások érték a karosszériát, hiszen a fényezéshez hasonlóan az autófólia is meg tud sérülni, ami értelemszerűen lerontja az élettartamot. Normál esetben azonban az általunk is alkalmazott, kiváló minőségű színfóliákkal 6-8 évig, védőfóliákkal 8-12 évig nem lesz különösebb probléma, amihez az alapanyag legalább annyira hozzájárul, mint a felhelyezés mikéntje. Nyilván a mechanikai hatások felülírhatják ezeket a számadatokat, de magával a fóliával önmagában szinte biztosan nem lesz probléma a kérdéses intervallumon belül, kellő körültekintés mellett pedig akár hosszabb távon sem. Mindemellett ne feledjük: a borítás még 10 év után is eltávolítható az eredeti fényezés károsodása nélkül.

11. Védő- és színfóliázás után vissza kell vinni az autót ellenőrzésre?

Igen, ez nagyon fontos az általunk megcélzott prémium minőség érdekében. Akár védőfóliát, akár színfóliát kapott az autó, azt 2-4 hét után még akkor is vissza kell hozni átnézésre, ha egyébként nem tapasztalunk vele problémát. Amennyiben valami hibát találunk, azt minden esetben orvosoljuk.

12. Kis mértékben sérült karosszéria is borítható színfóliával és védőfóliával?

Nem. A makulátlan karosszéria egy olyan fontos és biztos alap, mely elengedhetetlen a minőségi színfóliázáshoz, így legyen szó horpadásokról, törésekről, repedésekről, lakkproblémákról, túl mély karcolásokról, esetleges rozsdafoltokról, ezeket a fóliázás előtt feltétlenül orvosolni kell. Nyilván a kisebb felületi karcok nem jelentenek problémát, de az autófólia olyan egyenletes felületet képez, hogy azon a legapróbb horpadások, de még a mélyebb karcolások is átüthetnek, fénytörést okozhatnak, vagyis a végeredmény közel sem lesz prémium minőségű. Ez pedig még a vastag védőfóliák esetében is igaz állítás!

13. Mennyi ideig tart az autófóliázás?

Ez minden esetben munkafüggő, azonban általában tovább tart, mint ahogyan azt sokan gondolják, hiszen nálunk nemcsak minőségi, specifikus fólia kerül a karosszériára és az üvegfelületekre, de gondosan odafigyelünk rá, hogy a munka színvonala is prémium szintet képviseljen. A megfelelően tartós borításhoz ugyanis az alapanyag minősége mellett a munka alapossága ugyanolyan fontos, ezért az autófóliázás nem egy megvárható, 1-2 óra alatt elkészülő munka, hiszen ehhez gyakran le kell szedni a karosszéria bizonyos elemeit, a lámpákat, a kilincseket, a lökhárítókat, aminek jóvoltából egy teljes fóliázás akár 1-2 napig is eltarthat. Cserébe azonban olyan minőségi munkát kapunk, ami évek múltán sem veszít esztétikai értékéből!

Lássunk azonban néhány konkrét számot:
Ez minden esetben munkafüggő, azonban általában tovább tart, mint ahogyan azt sokan gondolják, hiszen nálunk nemcsak minőségi, specifikus fólia kerül a karosszériára és az üvegfelületekre, de gondosan odafigyelünk rá, hogy a munka színvonala is prémium szintet képviseljen. A megfelelően tartós borításhoz ugyanis az alapanyag minősége mellett a munka alapossága ugyanolyan fontos, ezért az autófóliázás nem egy megvárható, 1-2 óra alatt elkészülő munka, hiszen ehhez gyakran le kell szedni a karosszéria bizonyos elemeit, a lámpákat, a kilincseket, a lökhárítókat, aminek jóvoltából egy teljes fóliázás akár 1-2 napig is eltarthat. Cserébe azonban olyan minőségi munkát kapunk, ami évek múltán sem veszít esztétikai értékéből!

Lássunk azonban néhány konkrét számot:

Színfólia esetén

Színfóliánál egy komplett autó munkálatai a legtöbb esetben 2 napot vesznek igénybe. Ennek az oka, hogy a jármű karosszériáját a professzionális munkavégzéshez több helyen szét kell szedni azért, hogy mindenhová tökéletesen elérjen, illetve behajtható legyen a fólia, ami elengedhetetlen a makulátlan összhatáshoz.

Ablakfólia esetén

Az ablakfólia felhelyezése megy általában a leggyorsabban, a legtöbb munka 2-4 óra alatt elkészül. A karosszériához mérten ugyanis kisebb felületről van szó, illetve nincs szükség nagyobb elemek leszerelésére sem az autóról.

Védőfólia esetén

Ha védőfóliát szeretnénk az autóra, az a színfóliához hasonlóan több napot vesz igénybe. Amennyiben a teljes gépkocsit szeretnénk beborítani, ahhoz jellemzően 3 napra van szükségünk, ha viszont csak az elülső karosszériaelemeket, akkor az általában 2 napot igényel. Azért ennyit, mert a fóliázásnak ki kell száradnia, ki kell párolognia, mert ha a tulajdonos elvinné mosóba az autóját, esetleg nagy eső érné, akkor a friss felület idő előtt tönkremenne.

14. Autófóliázás házilag? Miért ne álljunk neki?

Pontosan azért, amiért a fodrász hajat vág, a fogorvos pedig fogat húz, és eszünkbe sem jut helyettük elvégezni ezeket a tevékenységeket, ha nincs hozzá képesítésünk. Az autófóliázás nemcsak speciális szerszámokat, de rengeteg szaktudást és gyakorlatot igényel, pláne abban az esetben, ha nem pár hónap után repedező vagy fakuló dekorfóliával szeretnénk dolgozni. Amennyiben nem akarjuk örökre elrontani felsőkategóriás autónk megjelenését, vagy utána kétszer annyit rákölteni egy foltossá vált és összekarcolt fényezés miatt, akkor inkább bízzuk szakemberre ezt a munkát is.

15. Fényezés vagy színfóliázás?

A fényezés és a fóliázás kapcsán lényeges különbség, hogy egészen más funkcióval rendelkeznek, így gyakran nem lehet egy lapon említeni a két alternatívát. Régebbi autók esetében fontos kérdés lehet, hiszen az árkategória tekintetében lényeges különbségek vannak, azonban az általunk fogadott járműveknél az autófóliázás egyfajta értékálló és értéknövelő tuningelem, ami segít megóvni az autót a kisebb sérülésektől, növelni a komfortszintjét, valamint esztétikai értékét egyaránt. Fényezés helyett soha nem alkalmazható autófólia – például olyan esetben, hogy eltakarjuk vele a rozsdafoltokat –, de amennyiben például az a kérdés, hogy az autó színét miként módosítsuk, akkor alighanem az extra bevonat a legjobb megoldás, hiszen ilyenkor még rengeteg extrát is kapunk a pénzünkért.

Csak színváltás esetén tehát a fényezés rendkívül aprólékos munka, kevesen vállalják, hiszen kompletten szét kell szedni az egész autót, kivenni belőle a motort, az összes belső elemet, ami nagyon költséges, a végeredmény pedig nem visszafordítható. A fújás ráadásul értékcsökkentő is minden esetben, hiszen lehetetlen úgy kivitelezni, hogy ne maradjon látható a régi árnyalat, ami eladáskor különösen kellemetlen, hiszen törésgyanút feltételez. Nyilvánvaló, hogy törés, horpadás vagy rozsda esetében nincs alternatíva, ilyen esetekben csak a fényezés jelenthet megoldást.

Az általunk is használt prémium színfóliák annyira gyönyörű és homogén felületet képeznek az autón, hogy ugyanolyan, sőt esetenként még jobb hatást is keltenek, mint a fényezős. Egyszerűbb és gyorsabb dolgozni vele, mindemellett pedig csak az veszi észre, hogy színfólia van az autón, aki a tulajdonosa, illetve tudja ezt. Nyilván ez nem helytálló kijelentés a rossz minőségű dekorfóliáknál, melyek hamar fakulnak, foltosodnak, repedeznek és egészen másként törik meg a fényt, mint egy prémium színfólia.

16. Bármilyen árnyalatú színfóliát kérhetek?

A határ szinte a csillagos ég, ellenben igyekszünk a legjobb minőség mellett nagyon széles színskálát is biztosítani ügyfeleinknek. Nyilván vannak gyártó- és modellspecifikus árnyalatok, de az átlátszó védőfóliák mellett a karbonhatású megoldásokig bezárólag egyaránt szinte bármit meg tudunk valósítani a matt- és a metálhatású árnyalatokon belül. Jelenleg több mint félezer szín közül válogathatnak ügyfeleink, melyek között a legtöbb prémium autómárka specialitásai is megtalálhatók, külön elválasztva a matt-, a fényes-, a szatén- és a színváltós típusókat, sőt karbonfóliából is többféle változattal szolgálhatunk.

17. Létezik átlátszó védőfólia a karosszéria védelméhez?

Természetesen, ezek az úgynevezett áttetsző- és fényáteresztő védőfóliák, melyek nem módosítják az autó megjelenését és színét, ellenben teljes bevonatot képezhetünk velük, amivel megóvhatjuk a karosszériát a kisebb-nagyobb fizikai- és kémiai hatásoktól, legyen szó kavicsfelverődésről, karcolásról vagy éppen savas esőről. Ugyanolyan kimagasló tulajdonságok jellemzők rá, mint a színes autófóliákra, tehát nem nyúlnak, nem repedeznek, a szélvédőkre szánt típusok nem torzítanak, a jármű minden elemén teljesen észrevehetetlenek. Léteznek matt- és fényes védőfóliák is, a legújabb típusok között pedig találunk úgynevezett öngyógyuló megoldásokat is. Ezek lényege, hogy a kisebb mikrokarcokat a fólia képes elnyelni és magába olvasztani, hogy újra homogén felületet adjon, amihez nem is kell mást tennünk, mint kiállni az autóval a napfényre.

18. Mennyire színtartók az autófóliák?

Színfólia esetén

Az általunk alkalmazott magas minőségű színfóliák évek múltán is képesek ugyanazt a harsány és erőteljes árnyalatot biztosítani autónk számára, mint a felhelyezéskor. Ugyanolyan, bizonyos tekintetben pedig még jobb összhatást is keltenek, mint az eredeti fényezés. Ezt a tulajdonságukat többrétegű kialakításuknak köszönhetik a leginkább, így még a sötétebb színek esetén sem kell tartanunk a fakulástól.

Védőfólia esetén

Védőfóliáink a legmagasabb minőséget képviselik, ennek megfelelően több év után is ugyanolyan letisztult formában biztosítják a karosszéria védelmét, mint a felhelyezéskor. Nem sárgulnak be, nem homályosodnak el, noha ehhez fontos tudni, hogy létezik belőlük matt és fényes verzió, amiről fontos jól dönteni a rendeléskor.

19. Miben különbözik a minőségi színfólia és a dekorfólia?

Ez alighanem a legfontosabb kérdés, amit autófóliázás során rengetegen nem tesznek fel maguknak, és így kerül ócska dekorfólia egy luxuskategóriás autóra. A legnagyobb különbség a kettő között nem más, minthogy a dekorfólia – mint a nevében is benne van – nem a járművek karosszériájára lett kitalálva, ahol elképesztő terhelést kell kibírniuk. Bár szépen lehet dolgozni ilyen típusú bevonatokkal is, azonban ezek a fóliák nagyon hamar megrepedeznek a sarkokon, már egy-két hónap után hajlamosak megfakulni, gyakorlatilag semmiféle extra protekcióval nem szolgálnak, miközben képesek úgy ráégni az alkalmazott felületre, hogy az csak a festés és a lakk sérülésével lesz eltávolítható.

Ezzel szemben az általunk is használt autófóliák kifejezetten a járművek felületi borításához készültek, ezáltal jobb ellenállással rendelkeznek, képesek folyamatosan tágulni és összehúzódni a környezeti és a hőmérsékleti hatásokhoz igazodva. Nem repedeznek meg, a sarkokon és a széleken sincs velük gond, nem fakulnak ki és látványt kínálnak, miközben egyáltalán nem károsítják az eredeti fényezést, illetve lakkozást, ha tehát meguntuk, bármikor le lehet szedni őket. Ezen felül speciális ragasztóréteggel rendelkeznek, aminek hála valóban nincs olyan ív vagy megoldás, ahol ne állnák meg a helyüket.

20. Mivel tisztítható a szín- vagy védőfóliával ellátott autó?

Mivel gondosan ügyelünk arra, hogy az autófólia ne csak a karosszéria jól látható elemeit takarja, hanem a hajlásoknál és a kiegészítő elemeknél is elég mélyen vissza legyen hajlítva, ezért a gőzborotva kivételével bármilyen addigi tisztítási folyamatnak alávethető lesz az autó. Ez nemcsak speciális, rendkívül aprólékos fóliázási megoldásunknak, hanem kizárólag prémium kategóriás termékeinknek is köszönhető. Lényeges ugyanakkor, hogy az erősen kaparó és dörzsölő eszközöket, valamint a maró hatású tisztítószereket elkerüljük. Ezek jellemzően nemcsak a fóliában, hanem az eredeti fényezésben is képesek kárt tenni.

Színfóliánál és védőfóliánál is elmondható, hogy az autót mindig kézimosóba kell vinni, a hagyományos gépi mosókat pedig elkerülni, hiszen ezek a gyári fényezést is tönkreteszik. Tilos továbbá a gőzmosó, illetve a gőzborotva alkalmazása, de a magasnyomású mosót sem szabad túl közelről, legfeljebb 50 centiméterről alkalmazni a jármű tisztításakor. A szín- és védőfóliával ellátott autókhoz természetesen léteznek már speciális védő-, illetve tisztítószerek is, melyek alkalmazhatók az ilyen felületeken. Kérdés esetén keresse bátran kollégáinkat!

21. Befolyásolja a telefon térerőjét és a GPS vételi tulajdonságait az autófólia?

Léteznek úgynevezett fémezett autófóliák, melyek kapcsán előfordulhat, hogy kisebb mértékben ugyan, de csökkentik a telefonok térerőjének és a GPS jelszintjének az erősségét, azonban ezek olyan minimális eltérések, hogy a gyakorlatban nem lehet érzékelni a különbséget. Külföldön előfordulhatnak olyan autófóliák, melyek nagyon magas fémtartalommal rendelkeznek, ezek határozottan befolyásolhatják a vételi tulajdonságokat, de kínálatunkban ilyen típusú termékek nincsenek, így a fenti problémák miatt nem kell aggódnunk.

22. Le lehet szedni utólag a szín- és védőfóliát a fényezés károsodása nélkül?

Az olcsó dekorfóliákkal ellentétben – melyek szinte minden esetben károsítják a lakkréteget és a festést – az általunk alkalmazott prémium minőségű autófóliák még több év használat után is sérülésmentesen eltávolíthatók. Nem sülnek rá a fémre, nem olvadnak bele a műanyagelemekbe, nem repedeznek meg – ezzel csorbítva a karosszéria védelmét –, így ha néhány év múlva meguntuk volna autónk új színét, szakszerű keretek között a minőségi autófólia problémamentesen eltávolítható. Ehhez azonban mindig speciális eszközökre és kellékekre, valamint szaktudásra van szükség! Az általunk alkalmazott jó minőségű színfóliákat és védőfóliákat egyaránt problémamentesen le lehet szedni az autóról abban az esetben, ha eredeti gyári fényezés volt alatta. Egy újrafényezett elem esetében azonban ez a legtöbbször már nem mondható el!

23. Lehet színfóliázni a felniket?

Bár a világhálón gyakran futhatunk olyan videókba, melyeken egyszerű dekorfóliával vonnak be autófelniket, ami valóban megvalósítható lenne a színfóliákkal, csakhogy ennek a gyakorlatban nincs semmi értelme, konkrétan pénzkidobásnak nevezhető. Ennek az oka nem más, minthogy a felninek a forgástól és a fékektől olyan hőhatást kell elviselnie, hogy már az első úton leperegne róla a felvitt fólia.

24. Minden elemét le lehet fóliázni egy autó karosszériájának?

Színfólia esetén

Bár ennek megvannak a korlátai és jogszabályi vonatkozásai – hiszen egy lámpára vagy egy szélvédőre tilos teljes sötétítőfóliát tenni, illetve ezekre a színfólia nem is alkalmas –, azonban a karosszéria tekintetében az autón minden elem bevonható, különösen a krómozott elemeknél például nagyon népszerű a színfólia használata.

Védőfólia esetén

Az autó teljes fóliázásakor külön ki kell emelnünk a színfólia mellett a védőfólia alkalmazását. Különösen nagyértékű gépkocsikon például a komplett karosszéria bevonható, noha sokan csak az első elemekre szoktak kérni átlátszó extra védelmet, hiszen az ilyen fóliák nem láthatók, de mégis kiváló védelmet nyújtanak a kőfelverődésekkel szemben.
Kérje egyedi árajánlatunkat!

Kapcsolódó galéria