Kapcsolat

A professzionális motortuning lehetőségei

2020. május 29.
Még a prémium kategóriás személyautók többségére is jellemző, hogy olyan paraméterekkel gördülnek le a gyártósorokról, melyek messze nem jelentik a motor határértékét, vagyis megfelelő beavatkozás esetén lényegesen nagyobb teljesítményt lehet kihozni belőlük.
 
Sokak számára ez, avagy a motor értékeinek módosítása jelenti a tuning alfáját és ómegáját, méghozzá nem véletlenül, hiszen mindezt valóban csak ellenőrzött keretek között, nagy elővigyázatosság mellett szabad alkalmazni. Mi itt a Premium Car Designnál nagy gondot fordítunk arra, hogy a motortuninghoz szükséges módosítások mindig ellenőrzött, megbízható alapokra épüljenek, hiszen a cél nem az, hogy minden áron kipréseljünk mindent egy bizonyos motortípusból, sokkal inkább az, hogy az extra lóerők hosszabb távon se tegyenek kárt az autóban.
 
A motortuning alapvetően három alternatíva mentén valósulhat meg, így ügyfeleink maguk dönthetik el, hogy számukra a chiptuning, a Tuning Box vagy inkább a motorátépítés lesz a megfelelő megoldás. Lássuk ezt a három pontot egy kicsit alaposabban, hogy segítséget nyújthassunk a döntésben!

Chiptuning
 
Minden mai személygépkocsi belső égésű motorjának működését egy úgynevezett elektronikus vezérlőegység, vagy röviden ECU végzi, mégpedig a gépjármű legkülönfélébb pontjaihoz kapcsolódó jeladók segítségével. A központi számítógép az autó lelke, mely szabályozza többek között a leadott teljesítményt és a forgónyomatékot is. A chiptuning alkalmazásakor tehát az ECU szoftveres értékei kerülnek módosításra, ami nem veszélytelen abban az esetben, ha nincs tapasztalatunk ezen a téren, hiszen olyan, az autó működése kapcsán létfontosságú paraméterek kerülnek itt szabályozásra, mint a befecskendezett üzemanyag mennyisége vagy a turbónyomás.
 
Mi itt a Premium Car Designnál azonban nagy figyelmet szentelünk annak, hogy a chiptuning mindig a lehető legbiztonságosabb keretek között mehessen végbe! Ehhez a legjobb minőségű, az egyik legnagyobb német mérnökgárdától származó chiptuning programokat alkalmazzuk, akik nemcsak szimulációkkal, hanem valódi autókkal tesztelik az általuk készített szoftvereket, melyeket utána addig optimalizálnak, amíg az nem garantálja az autó módosított értékeken való biztonságos működtetését. Ügyfeleink számára tehát garantáljuk, hogy a hozzánk behozott autókhoz mindig egyedi paraméterek szerinti tuningot írnak a német fejlesztők, akik óriási mintával dolgoznak, tehát mire hozzánk elér a program, ugyanolyan biztonságos lesz, mint a gyári alapszoftver.
 
A chiptuning alkalmazásával típustól függően akár 20-25 százalékos extra teljesítmény is kihozható egy autóból. Nagyon fontos, hogy a beavatkozás során a motor fizikai jellemzői soha nem változnak, kizárólag a gyári beállítások kerülnek korrigálásra olyan formában, hogy a korlátozott teljesítménytartalékokat feloldva egy sokkal erőteljesebb üzemállapotban működhessen a motor.

 
Tuning Box
 
Bár az általunk alkalmazott chiptuning teljesen biztonságos, rengetegen megijednek, amikor szóba kerül az ECU módosítása. Akit ez eltántorítana a motortuningtól, annak a Tuning Box lehet a tökéletes alternatíva, mely 1988 óta folyamatos fejlesztésekkel kínál extra lóerőket az autótulajdonosoknak úgy, hogy a gyári vezérlőegységében semmi sem kerül módosításra. A Tuning Box lényege ugyanis, hogy egy extra alkatrész, egy kis doboz csatlakozik az ECU-hoz, ami gyakorlatilag kívülről adja a motor számára az extra jelet, aminek hála manapság már mi dönthetünk arról, hogy a teljesítményt növeljük, esetleg éppen az üzemanyag-fogyasztást csökkentjük vele.
 
A módszer előnye, hogy maximálisan biztonságos határok között történik a kalibrálás, amit bizonyos esetekben a tulajdonos ma már dinamikusan elvégezhet a saját okostelefonjára feltelepített társalkalmazás segítségével. Egyszerűsége és gyorsasága mellett nem változnak a gyári beállítások, megmarad a jármű minden védelmi funkciója, cserébe viszont bizonyos teljesítményhatárain belül kell mozognunk, noha egyes típusok esetében ez is gyakran 20-25 százalékos javulást eredményez az eredeti értékekhez mérten. A Tuning Box korunk egyik legismertebb külső tuningmegoldása, mely több mint 30 éve van jelen a szegmensen belül és több mint száz országban elérhető. Noha manapság már léteznek más elnevezés alatt is hasonló alternatívák, azonban minden tuningcég az általuk kidolgozott technológiára építi saját termékeit.
 


Motorátépítés
 
Amennyiben igazán nagy volumenű motortuningban gondolkozunk, tehát nem elégszünk meg a 20-25 százalékos többletteljesítménnyel, akkor érdemes eljátszani a motorátépítés gondolatával, aminek részeként akár plusz 150-200 lóerő is kihozható bizonyos modellekből. A motorátépítés természetesen nem motorcserét jelent, hanem bizonyos alkatrészek módosítását, így például nagyobb turbót, kompresszort, egy vaskosabb leömlőt, esetleg egy komplett új kipufogórendszert. Fontos kiemelni, hogy motorátépítés esetén mindig elengedhetetlen a chiptuning alkalmazása, hogy az új alkatrészeket megfelelően kezelje az ECU, azonban fordítva már nem helytálló ez a képlet, vagyis chiptuning esetén nem kell feltétlenül hozzányúlni a motorhoz.további hírek

2023. szeptember 22. (G87) BMW M2 Coupé sportkipufogó megoldás! Az új G87 BMW M2 szinte még csak most jelent meg, de a legnagyobb kipufogó gyártók máris kínálnak hozzájuk tuning ... 2023. szeptember 19. REMUS kipufogók REMUS SPORTKIPUFOGÓK a PREMIUM CAR DESIGN-nál!   A REMUS a világ egyik vezető sportkipufogó gyártója. 1990-ben ... 2023. június 22. Akrapovic újdonságok 2023 Partnerünk, a szlovén Akrapovic 2023-ban is rengeteg újdonsággal készült. A már több, mint 1800 főt fogalkoztató ... 2021. október 19. BMW M4 G82 tuning az AC Schnitzer-től Nem kérdés, hogy az M-es jelzéssel ellátott autók fejlesztése jelenti a legnagyobb kihívást tuning szempontjából, ... 2021. szeptember 27. 2021 Mercedes S-Class (W223) tuning a Brabus-tól és a Mansory-tól Ismét kitett magáért a Mercedes, akik a legújabb S-osztállyal újabb szintre emelték a luxuskategóriás ... 2021. szeptember 15. Akrapovic újdonságok 2021 első felében A szlovén Akrapovič a tuning kipufogók világában az egyik legismertebb gyártó, akik 1990 óta biztosítanak elragadó ... 2021. június 04. PowerControl chiptuning: német precizitás akár 30 százalékos teljesítménynövekedéssel A minőségi és biztonságos motortuning világában a DTE Systems neve hatalmas népszerűségnek örvend, ami nem ... 2021. május 27. RaceChip GTS Black bemutató, ha egy testre szabható chiptuningot szeretnénk A teljesítménynövelő megoldások kapcsán a chiptuning mindig is a legjobb alternatívát jelentette az ... 2020. június 16. Akrapovic újdonságok - 2020 Ezek az Akrapovic legfontosabb 2020-as újdonságai   A szlovén Akrapovic a korábbi évekhez hasonlóan idén is ... 2020. június 04. V8-as sporthangzás egy dízelautónak? A prémium hanggenerátorral segíthetünk! Kifejezetten gyakori probléma ügyfeleink között, hogy egy papíron erőteljes, lóerőben és nyomatékban gazdag ... 2020. június 02. A Brabus tuningcsomagjával 365 lóerőt adhatunk egy Mercedes AMG A35-nek A Brabus tuningcsomagjával 365 lóerőt adhatunk egy Mercedes AMG A35-nek   Tavaly decemberben a Brabus egy átfogó ... 2020. május 29. A professzionális motortuning lehetőségei Még a prémium kategóriás személyautók többségére is jellemző, hogy olyan paraméterekkel gördülnek le a ...